Europees luchtruim: EU stelt 600 miljoen euro beschikbaar

Afbeedling de Europese Unie wil 600 miljoen euro in de herinrichting van het Europese luchtruim investerenDe Europese commissie heeft 600 miljoen beschikbaar gesteld voor de optimalisering van de routeplanning en de bewaking van het luchtruim. Op dit moment wordt het Europese luchtruim inefficiënt gebruikt. Gemiddeld vliegt elke machine 42 kilometer meer dan bij een optimale vliegroute het geval zou zijn.

De Europese commissie in Brussel heeft 600 miljoen euro voor de optimalisering van de routeplanning en de bewaking van het luchtruim ter beschikking gesteld. Het geld moet voor het onderzoek naar – en de ontwikkeling van nieuwe technologieën worden gebruikt, omdat door de versnippering boven het Europese luchtruim omslachtige vluchtroutes en vertragingen schering en inslag zijn. Volgens de Europese Commissie vliegt elk vliegtuig in Europa gemiddeld 42 km meer dan noodzakelijk is. EU-verkeerscommissaris Siim Kallas heeft gewaarschuwd dat het Europese luchtruim en de vliegvelden het vrijwel niet meer aan kunnen. Een verder groei van het verkeer leidt tot chaos, tenzij men nu optreedt.
Het ter beschikking gestelde geld gaat naar een gemeenschappelijke onderneming waarin de de Europese Commissie, Eurocontrol en ondernemingen uit de luchtverkeersbranche deelnemen. Onder andere moeten samen nieuwe oplossingen voor het uitwisselen van gegevens tussen vliegtuigen en controlecentra worden gevonden evenals de inzet van drones bij het bewaken van het luchtruim. Uiteindelijk moet een uniform Europees luchtruim ontstaan met enkele overdrachtspunten en enkele centrale grondstations. De nationale luchtvaartautoriteiten vrezen echter dat zij hun eigen bevoegdheden moeten inleveren. Bovendien kan het uniformeren in de afzonderlijke landen tot een grote daling van het aantal arbeidsplaatsen leiden.

De Europese Commissie probeert met de Reform Single European Sky al een aantal jaren de herinrichting van het Europese luchtruim te versnellen. Hierbij moeten toezicht en beheer van het luchtruim niet meer op basis van nationale grenzen worden georganiseerd, maar centraal. Daardoor kan het aantal zones van de huidige 27 tot negen worden teruggebracht.

Tags:

,

geschreven door: Co-Pilote | | 0 Commentaar