Luchthavens van deze wereld: luchthaven van Genève

Afbeelding Luchthaven van Genève ZwitserlandDe luchthaven van Genève is de op een na grootste luchthaven van Zwitserland, na Zürich. De ligging ervan is ongetwijfeld speciaal te noemen, in het onmiddellijke grensgebied tussen de Bondsstaat en Frankrijk op het grondgebied waarvan de luchthaven zich gedeeltelijk bevindt.

Tot aan het centrum van de zuidelijk gelegen meertalige stad aan het gelijknamige meer, is het amper vijf kilometer ver. De snelweg, het spoor en ook de bus zorgen voor een goede aansluiting. Vlak naast de luchthaven bevindt zich het Palexpo-beursterrein.

Met Franse klank
De Franse naam klinkt chic: Aéroport International de Genève. De internationale code is GVA. Als resultaat van een overeenkomst die met het buurland werd afgesloten, beschikt de luchthaven over een Franse sector die vanuit Frankrijk rechtstreeks via een wegtunnel bereikbaar is. Wie binnen Frankrijk wil vliegen hoeft op die manier : geen Zwitsers douanegebied te doorkruisen. Ook worden alle vluchten naar Frankrijk als binnenlandse vluchten beschouwd.

Uiteindelijk meer dan 13 miljoen passagiers
Volgens de geschiedenis is 1922 het officiële openingsjaar. Het voorbije jaar hebben de exploitanten ruim 13 miljoen passagiers geteld, in 2010 waren dat er 12 miljoen. Met ruim 189.000 vluchten nam het luchtverkeer met 12.000 vluchten toe. In het jaar daarvoor werd volgens de informatie bijna 61.000 ton luchtvracht verwerkt. Er is een start- en landingsbaan van asfalt met een lengte van 3.900 meter ter beschikking.

Een belangrijke hub voor SWISS
Voor het Zwitserse SWISS vormt Genève een van de belangrijke hubs. Ook lowbudget-maatschappijen als het Britse EasyJet gebruiken de luchthaven als hub. Als belangrijkste bestemmingen ten slotte met het oog op het aantal passagiers werden naast Zürich, andere Europese hoofdsteden vermeld als Amsterdam, Brussel, Londen of Parijs, en ook intercontinentale zakelijke of vakantiebestemmingen als Abu Dhabi, Amman, Bahrain, Casablanca, Djerba, Dubai, Jeddah, Marrakech, Monastir, Montreal, New York, Riad, Toronto of Washington.

Omdat Genève de plaats is waar veel organisaties die over de Zwitserse grenzen heen werken, hun hoofdzetel hebben, zoals de Verenigde Naties of het Internationale Rode Kruis, valt de luchthaven volgens schatting door experts ook een grotere betekenis ten deel in de VIP-luchtvaart.

Tags:

,

geschreven door: Stewardess | | 0 Commentaar