Luchthavens van deze wereld: luchthaven van Los Angeles

Afbeelding Airport Los AngelesLos Angeles International Airport is de op twee na grootste luchthaven in de VS, na Atlanta en Chicago. In 2011 registreerde de luchthaven, die genoemd is naar de eerste Afro-Amerikaanse burgemeester, Tom Bradley, meer dan 61 miljoen passagiers.

Hub voor maar liefst drie luchtvaartmaatschappijen
De luchthaven van Los Angeles, met internationale code LAX, fungeerde voor drie luchtvaartmaatschappijen tegelijk als hub, namelijk American Airlines, United Airlines en Alaska Airlines. Momenteel vliegen meer dan 60 maatschappijen op Los Angeles, waaronder het Duitse Lufthansa. Op een oppervlakte van bijna 1400 hectaren staan in totaal negen terminals en vier start- en landingsbanen van 2.720 tot 3.685 meter ter beschikking.

Oorspronkelijk een mijngebied
Als officiële startdatum wordt 1930 vermeld. Naar verluidt wordt het oorspronkelijke mijngebied echter al sinds 1928 als vliegveld gebruikt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er in Los Angeles ook militaire vluchten. De stad kocht de luchthaven aan in 1937, en breidde deze voortdurend uit. Zoals in de geschiedenis van de luchthaven gelezen kan worden, landden de eerste straalvliegtuigen er in 1959. De eerste Boeing 747 Jumbo van Trans World Airlines, dat in 2010 door American Airlines werd opgekocht, steeg in 1970 in Los Angeles op richting New York City.

Berekend op maar liefst negen A380 toestellen
Al in maart 2007 zou de Airbus A380 geland zijn, ongeveer 15 minuten na de eerste landing van een toestel van hetzelfde type op de Kennedy luchthaven in New York. Volgens bronnen op het internet zouden de verantwoordelijken bij Airbus een extra landing geëist hebben. Want eigenlijk zou Los Angeles volgens de plannen de eerste luchthaven in de VS geweest zijn voor het reusachtige vliegtuig dat destijds nog maar net net op de markt was. Ondertussen is de luchthaven berekend op een parallelle afhandeling van maar liefst negen A380 toestellen. Opvallend op de luchthaven van de miljoenenmetropool is het restaurant Encounter, van waaruit men een goed zicht op de luchthaven heeft.

Neerstorten in zee en ongevallen op het vliegveld
De luchthaven heeft meer dan eens de krantenkoppen gehaald: om te beginnen stort in 1969 tijdens de landing een Douglas DC-8 van Scandinavian Airlines neer in de baai van Santa Monica waarbij 15 personen om het leven kwamen en 30 overleefden. Slechts vijf dagen later stort een Boeing 727 van United Airlines na een stroomuitval kort na het opstijgen in zee waarbij alle 28 passagiers om het leven kwamen.
Andere dodelijke ongevallen: in 1974 verongelukt een Boeing 707 van Trans World Airlines tijdens de landing. In 1978 krijgt een Douglas DC-10 van Continental Airlines bij het vertrek naar Honolulu twee klapbanden. Als gevolg van de schade belandt het vliegtuig naast de startbaan en gaat het in vlammen op. In 1991 geeft een luchtverkeersleider ‘s nachts een Boeing 737 van US-Airways toestemming om te landen, maar ziet daarbij een Metroliner van Skywest, die op de startbaan staat te wachten, over het hoofd waardoor beide toestellen op elkaar botsen en 22 personen om het leven komen. In 2000 proberen de piloten van een Boeing van Alaska Airlines nog een noodlanding te maken in Los Angeles, nadat ze op weg van Puerto Vallarta naar San Francisco stukken van het roer verloren hadden, maar de jet stort in de Stille Oceaan, 88 inzittenden sterven.

Zelfs een eigen luchthavenlied
De luchthaven van Los Angeles is waarschijnlijk een van de weinige die een eigen lied heeft: in 1971 bracht countryzangeres Susan Raye een lied uit met de titel “L.A. International Airport”.

Tags:

,

geschreven door: Stewardess | | 0 Commentaar