Luchthavens van deze wereld: luchthaven van Maastricht/Aachen

Afbeelding Maastricht Aachen AirportVanuit Maastricht naar de Middellandse Zee: de luchthaven Maastricht/Aachen verbindt de Benelux-landen en Duitsland met de favoriete topbestemmingen van de zomer. De luchthaven speelt echter niet alleen een rol op het vlak van low budget en chartervluchten, maar ook in het vrachtverkeer.


10 kilometer van Maastricht, 30 kilometer van Aken

Zowel Duitse als Nederlandse en Belgische luchtpassagiers vertrekken vanuit Maastricht/Aachen op vakantie of zakenreis. Vanuit Aken ligt de luchthaven op een afstand van 30 kilometer in noordwestelijke richting, vanuit Maastricht bereikt men deze na 10 kilometer, maar dan in noordoostelijke richting. De gemeente waarin de luchthaven ligt: Beek.

Luchthaveninformatie in een oogopslag

Meer dan 350.000 passagiers vliegen jaarlijks via de luchthaven Maastricht/Aachen. Een goed evenwicht en toch is de luchthaven eerder op het vlak van vrachtvervoer een van de belangrijkste hubs. De bedrijven Cargolux en Royal Jordanian gebruiken de luchthaven als thuisbasis en zorgen met hun concurrerende firma’s in totaal voor een vrachtvervoer van jaarlijks bijna 100.000 ton. Het totaal aantal vliegbewegingen via deze luchthaven: ongeveer 14.000. Hiervoor wordt een beroep gedaan op één start- en landingsbaan. De IATA-code van Maastricht/Aachen is MST.

Uitbreidingsplannen zijn er, maar liggen nog niet vast

De luchthaven werd al in 1944 geopend, het is dus de hoogste tijd voor uitbreiding. Dat zou echter ook betekenen dat daardoor een hogere geluidshinder op de koop toe moet worden genomen. Omwille van de centrale rol in het vrachtverkeer zouden de vluchten vooral ‘s nachts plaatsvinden. Bewoners van de omliggende steden in Nederland en België zouden zich hiermee eerst akkoord moeten verklaren.

Ryanair bedient als big player

Op het vlak van low budget bedient vooral Ryanair de luchthaven Maastricht/Aachen. In 2012 opende de lijn hier een nieuwe basis. Daardoor wil de luchtvaartlijn haar luchtvaartdiensten tegen de zomer van 2013 enorm uitbreiden: 14 trajecten en meer dan 450.000 passagiers moeten tegen die tijd bediend kunnen worden. Maastricht/Aachen werd op die manier de 51ste basis van het bedrijf. Bestemmingen als Dublin, Venetië en London Stansted werden opgenomen. Ook KLM en Volareweb geven de voorkeur aan deze luchthaven.

Bereikbaar met de wagen en de bus

Er stoppen geen treinen op de luchthaven Maastricht/Aachen, daarom rijden er bussen tussen de Duitse en de Nederlandse haltes. Vanuit Aken, Mönchengladbach en Keulen rijdt de zogenaamde AirportXpress, in Nederland is dat de transportmaatschappij Veolia. Met de auto bereikt u de luchthaven via de A2 respectievelijk de E25.

Tags:

,

geschreven door: Stewardess | | 0 Commentaar