Luchthavens van deze wereld: luchthaven van Marrakech

Afbeelding Marrakech airportDe luchthaven van Marrakesh wordt in Marokko Menara genoemd. Van de in totaal 15 luchthavens van het land is hij de op een na grootste, na Casablanca. Vanaf de luchthaven, internationale code RAK, is het slechts vijf kilometer tot in het centrum en bussen rijden om het half uur.

In 1942 geopend als Amerikaanse vliegbasis
De luchthaven werd in 1942 als Amerikaanse vliegbasis geopend, maar heeft zich sinds die tijd steeds meer als burgerluchthaven ontwikkeld. Volgens diverse bronnen blijkt naast een firma met de naam Onda (Frans voor Office Nationale Des Aéroports), ook nog de luchtmacht van het koninkrijk in het noordwesten van Afrika zich als exploitant te identificeren.

Landingsvergunning voor alle gangbare toestellen
De luchthaven zelf strekt zich uit over een oppervlakte van ongeveer 150 hectaren. Borden op de toegangswegen kondigen een uitbreiding aan. Momenteel is er een groot terminalgebouw en een kleiner voor het algemene luchtverkeer dat General Aviation wordt genoemd. Er is een start- en landingsbaan van 3.900 lang meter beschikbaar. Landingsvergunning hebben naar verluidt alle gangbare vliegtuigtypes inclusief de Boeing-Jumbo 747.

Al een keer meer dan 3,1 miljoen passagiers
Als jaarlijkse passagierscapaciteit wordt in een overzicht dat hierover handelt, 2,5 miljoen vermeld. Voor 2008 heeft een statistiek echter al eens een keer meer dan 3,1 miljoen vliegpassagiers aangetekend. Het vrachtverkeer zou zich in het jaar daarvoor, dus in 2007, om en nabij een volume van een 1310 ton hebben bevonden.

Nationale en internationale bestemmingen
Vanuit Marrakech, meer naar het binnenland toe en ongeveer in het midden meer naar de kust toe gelegen, bedient de lokale Royal Air Maroc verschillende bestemmingen, waaronder in het land zelf Agadir, Casablanca, Fès, Quarzazate, Al Hoceima en Tanger. En in Europa onder andere in Spanje, Frankrijk, België, Italië, Zwitserland en Groot-Brittannië. Toen we weer wegvlogen vanuit Menara, verschenen internationale bestemmingen zoals Madrid, Parijs, Brussel, Milaan, Zürich en Londen op het scherm.

Ook lowbudget-maatschappijen als vakantievliegers
Naast vakantievliegers hebben ook lowbudget-maatschappijen als Germanwings, EasyJet, Ryanair, Thomas Cook Airlines of Transavia, naast Fès, Meknès en Rabat, de oude vierde Marokkaanse koningsstad aan de voet van de Hoge Atlas op het programma staan.

Tags:

,

geschreven door: Stewardess | | 0 Commentaar