Luchthavens van deze wereld: luchthaven van Marseille

Afbeelding Marseille AirportVoor een vlucht naar de Côte d’Azur en/of naar de Provence, naar het achterland van de inderdaad vaak azuurblauwe kust in het Zuiden van Frankrijk, dient zich naargelang de bestemming, naast Nice en Toulouse, nog een derde luchthaven van aankomst aan: de luchthaven van Marseille.

20 kilometer ten noordwesten van Marignane
De luchthaven van de op een na grootste stad van Frankrijk, na Parijs, ligt toch ongeveer 20 kilometer ten noordwesten van het centrum in de buurt van de stad Marignane. De officiële naam is Aéroport Marseille Provence. De internationale code is MRS. Wie bijvoorbeeld van plan is om Montpellier, Aix-en-Provence of ook Saint-Tropez te verkennen, kan het beste naar Marseille inchecken.

Vlakbij de baai van Étang de Berre
De luchthaven in het Département Bouches-du-Rhone bevindt zich vlakbij de baai van Étang de Berre. De luchthaven beschikt over twee start- en landingsbanen, de kortste is 2.370 meter, de langste 3.500 meter lang.

Na Parijs, Nice en Lyon
Jaren geleden stond hij al met destijds jaarlijks ongeveer zeven miljoen passagiers, bijna 97.000 vluchten en krap 51.500 ton vrachtvervoer in het luchtvaartklassement binnen Frankrijk achter Parijs, Nice en Lyon. Deze luchthaven in de Provence is mogelijk de beste verbinding met Noord-Afrikaanse Maghreb-landen en met het Franse eiland in de Middellandse Zee, Corsica.

Ook vanuit Duitsland goede verbindingen
Uiteraard handelt het nationale Air France het overgrote deel van het luchtverkeer ook in Marseille af en bedient het bovendien momenteel Duitse stukken van en naar Berlijn, Düsseldorf en Hamburg, terwijl Lufthansa van en naar Frankfurt/Main en ook van München naar Marseille vliegt, en het Ierse Ryanair van en naar Weeze aan de Neder-Rijn.

Officieel al sinds 1922 operationeel
De officiële opening van de luchthaven vond plaats in 1922, “nadat plannen om de luchthaven in de buurt van het huidige stadstrand Prado te bouwen, vroegtijdig mislukt waren,” aldus het internet. Daardoor is het vliegveld in 1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog door Duitse bombardementen dan ook bijna volledig vernietigd. De heropbouw werd volgens de informatie pas in 1961 door de Fransen voltooid. Een verdere omvangrijke modernisering vond drie decennia later plaats. Zuletzt ist ein neues Terminalgebäude für Billigflieger eröffnet worden.

Achteruitgang door nabijheid van sneltreinverbinding
De ontwikkeling van de luchthaven is er in het verleden niet altijd op vooruitgegaan. Toen in 2001 de nabijgelegen sneltreinverbinding Méditerranée in gebruik genomen werd, die de havenstad in het zuiden van het land in drie uur verbindt met de hoofdstad Parijs, zou dat tot een daling van de passagierscijfers geleid hebben. Ook naar aanleiding van de terreuraanslag van 11 september datzelfde jaar in de VS zou een daling veroorzaakt hebben.

Tags:

,

geschreven door: Stewardess | | 0 Commentaar