Nieuwe boardingprocedures bij Air Berlin en KLM

Afbeelding nieuw boardingsysteemVeel airlines zoals Air Berlin, KLM of Ryanair zijn bezig met het optimaliseren van hun boardingprocedures. Doel: door geordende instappen van passagiers zo mogelijk vertragingen te voorkomen.

Groepsboarding bij Air Berlin

Het Duitse Air Berlin heeft met ingang van november een nieuwe boardingprocedure ingevoerd. Dit houdt in dat passagiers van deze maatschappij alleen nog maar groepsgewijs aan boord gaan. Op basis van de zitplaatsen in het vliegtuig zijn de groepen onderverdeeld onder de letters A tot en met D. Meteen al bij het in-checken krijgen passagiers te horen bij welke groep men is ingedeeld. Bovendien is de groepsletter ook op de boardingpass afgedrukt. De volgorde van de boardinggroepen is niet alleen afhankelijk van het type vliegtuig, maar ook van de transfer naar het vliegtuig. De statusklanten van de Luchtvaartaliantie Oneworld en het Etihad-bonusprogamma, mogen al vóór de eerste Goep A aan boord. Daarnaast mogen houders van Topbonus-kaarden Gold en Platinum ook met voorrang instappen.

KLM voert boardingnummer in

Passagiers van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM krijgen binnenkort, voordat zij aan boord gaan, een speciaal boardingnummer. Dit is gebaseerd op waar de zitplaats zich aan boord bevindt. Het wordt voor het aan boord gaan op beeldschermen weergegeven. Bij deze boardingprocedure gaan eerst de passagiers met de vensterplaatsen aan boord, dan degenen met de middenplaatsen en tot slot de reizigers die aan het gangpad zitten. De volgorde is bovendien afhankelijk van waar de zitplaats zich in het vliegtuig bevindt. Daarbij zijn de plaatsen aan de achterkant het eerst aan de beurt. Gehandicapte passagiers, en reizigers met baby’s mogen onafhankelijk van hun zitplaats boarden. Als eersten mogen de Sky-Prioritypassagiers in het vliegtuig plaatsnemen. Deze methode wordt thans op de KLM-vluchten naar Berlijn, Boedapest en Helsinki getest.

Voordelen en optimalisering van de nieuwe boardingprocedure.

Over het algemeen verwachten de maatschappijen dat passagiers dankzij de nieuwe boardingprocedures sneller kunnen instapen. Dit verbetert de betrouwbaarheid van het vluchtrooster en de stiptheid. Men is nu bezig ze op de eerste vluchten te testen. Op grond van de ervaringen die men er mee opdoet, worden de procedures in een volgend stadium geoptimaliseerd en op meer routes ingevoerd. Ryanair, de Ierse discountmaatschappij, heeft al aangekondigd vanaf februari een nieuw boardingsysteem te willen invoeren.

Tags:

,

,