Rusland eist passagiersgegevens van EU-passagiers van alle vliegtuigmaatschappijen

RuslandVanaf 1 juli wil Rusland de passagiersgegevens van alle EU-passagiers die naar Rusland vliegen. Volgens een decreet van het Russische Ministerie van Vervoer moeten ook luchtvaartmaatschappijen die over Rusland vliegen of daar willen landen of opstijgen deze gegevens ter beschikking stellen.

Vanaf volgende maand moeten de luchtvaartmaatschappijen alle persoonsgegevens die voor het reserveren van een vliegticket noodzakelijk zijn, aan de Russische autoriteiten meedelen. Volgens mediaberichten moeten alle luchtvaartmaatschappijen die over het Russische territorium vliegen of op Russische bodem willen opstijgen of landen volgens een decreet van het Russische Ministerie van Vervoer vanaf 1 juli de in de Passenger Name Record (PNR) geregistreerde gegevens ter beschikking stellen. Dit zou niet alleen gelden voor wie met het vliegtuig reist maar ook voor wie per schip, trein of bus Rusland aandoet. In de toekomst moeten aan de autoriteiten onder andere kredietkaartnummers, zitplaatsvoorkeuren en contactgegevens op de plaats van bestemming ter beschikking gesteld worden.

De Europese Commissie is behoorlijk bezorgd over deze Russische eis: als de Russische regering niet inbindt, zullen de luchtvaartmaatschappijen vanaf komende maand geconfronteerd worden met een conflict tussen de EU-verplichtingen en de Russische eisen aangezien deze laatste indruisen tegen het Europese recht op gegevensbescherming. Indien de luchtvaartmaatschappijen de gegevens echter weigeren mee te delen, lopen zij het gevaar dat ze niet langer gebruik mogen maken van de Russische luchthavens en het Russische luchtruim.

In Amerika geldt er al een speciale regel betreffende de terbeschikkingstelling van passagiersgegevens: tussen de EU en Amerika bestaat er een akkoord over passagiersgegevens (Passenger Name Record, afgekort PNR) waarin is vastgelegd dat de Europese luchtvaartmaatschappijen voor alle vluchten van en naar Amerika de gegevens van de EU-burgers aan de Amerikaanse autoriteiten dienen mee te delen. Deze gegevens worden na zes maanden anoniem gemaakt en blijven tot 15 jaar lang bewaard.

Tags:

,

,

geschreven door: Stewardess | | 0 Commentaar