SunExpress – een Duits-Turks succesverhaal

Afbeelding SunExpress is een joint venture van Turkish Airlines en LufthansaDe turkse luchtvaartmaatschappij SunExpress werd in oktober 1989 als Joint Venture van Turkish Airlines en Lufthansa opgericht. SunExpress is met meer dan 7,6 miljoen passagiers op jaarbasis ondertussen uitgegroeid tot één van de grootste luchtvaartbedrijven die tussen Duitsland en Turkije vliegen.

Het hoofdkantoor van deze Turkse vliegtuigmaatschappij is gevestigd in Antalya. Daar werken meer dan 700 van de ruim 2.000 medewerkers, waardoor SunExpress ook meteen de grootste werkgever van deze stad is. Het vliegknooppunt in Duitsland is de luchthaven Frankfurt am Main.

Toen de vliegtuigmaatschappij in 1990 met haar vluchten startte, lag haar corebusiness gedurende lange tijd in chartervluchten tussen Duitsland en Turkije. In 2001 kwamen daar lijnvluchten naar Turkije bij. Ondertussen bestaat de vloot van SunExpress uit 48 toestellen, wat meer is dan bijvoorbeeld de op twee na grootste Duitse vliegtuigmaatschappij Condor. Deze toestellen zorgen wekelijks voor meer dan 1.000 vluchten tussen Europa en Turkije en sinds 2006 ook voor vluchten binnen Turkije. In 2011 werd de Duitse dochtermaatschappij SunExpress Duitsland opgericht, met als hoofdzetel de Gateway Gardens aan de luchthaven van Frankfurt. Met deze Duitse registratie werden nu ook bestemmingen buiten Turkije gevlogen, meer bepaald vluchten tussen Duitsland en Egypte. De zwem- en duikparadijzen aan de Rode Zee zijn ondertussen uitgegroeid tot de op één na belangrijkste vliegbestemming van SunExpress. Ook de Canarische Eilanden, zoals Lanzarote, Tenerife en Fuertaventura, zijn heel geliefde reisbestemmingen geworden. Dit jaar is daar nog de luchthaven Enfidha (Tunesië) bijgekomen, met als vertrekluchthaven Frankfurt of München. Vanuit Amsterdam biedt SunExpress vluchten naar Izmir aan.

In 2013 werd het bedrijf door de Duits-Turkse vriendschapsfederatie (Deutsch-Türkische Freundschafts-Föderation -DTF) met de Kybele-prijs bekroond. Daarmee werd de luchtvaartmaatschappij geprezen om haar bijzondere verdienste op het vlak van de Duits-Turkse handelsbetrekkingen. Doordat het merendeel van het vliegverkeer plaatsvindt tussen Duitsland en Turkije, heeft de maatschappij meegeholpen aan het ontstaan en verstevigen van duurzame handelsrelaties.

Sunexpress vervoert tegenwoordig met een vloot van 48 Boeings meer dan 7,6 miljoen passagiers per jaar en is de enige luchtvaartmaatschappij in Turkije die ISO 9001, ISO 14001 en OHSAS gecertificeerd is.

Tags:

,

,

,

geschreven door: Piloot | | 2 Commentaar