Vliegverhalen: gesprekken in de cabine

Afbeelding Gesprekken en verhalen in het vliegtuigWie vaak vliegt, beleeft uiteraard ook veel tijdens de vluchten. Tijdens een Europese vlucht van Hannover naar Nice vormden de beste plaatsen in het vliegtuig, de bagageregels enz. nog maar eens het gespreksonderwerp in de cabine.

Eerst de plaats
Eigenlijk ging het zelfs meer om de gevolgen die men uit die belevenissen trekt. Ja, zegt de man naast mij bijvoorbeeld, nadat hij ingecheckt heeft kijkt hij ook altijd eerst nog even naar de plaats die hem werd toegewezen. De eerste rij is in ieder geval niet zijn ding. Sommige mensen hebben die plaats duidelijk nodig, spreken zelfs nadrukkelijk de wens uit daar te willen zitten, om wat voor reden dan ook. “Maar daar moet je bij het opstijgen en landen je spullen afgeven, en mag je niks op de grond leggen. En,” voegt de frequent flyer er nog aan toe, “dan zit je naast het gangpad en ben je mooi op tijd op je plaats, dringen anderen vaak roekeloos voorbij, en moet je nog uitkijken dat je hun rugzak of tas niet in je gezicht krijgt.” Wat natuurlijk ook op de andere rijen kan gebeuren, wanneer je naast het gangpad zit.
Foto: Hoog boven de bergen is het ideaal om over vliegbelevenissen te keuvelen.

… ook in Economy!
Nee, ook wanneer hij Economy vliegt, probeert hij te vermijden om meteen op de eerste rij achter de Business (class) te zitten, want: “Om daar nou constant tegen die stoffen gordijnen te moeten aankijken, da’s ook niet bepaald fraai.” En de rijen aan de nooduitgangen? “Ja, daar heb je inderdaad meer plaats en kan je je benen strekken,” valt de collega hem bij, “maar daar mag je uit veiligheidsoverwegingen bij vertrek en landen ook je spullen, handbagage of jas weer niet bij je hebben.” Bovendien konden de rugleuningen daar ook niet versteld worden. “En dan zeggen ze welterusten!”

“Al zoveel verhalen”
Over het algemeen over de bagage: “Je reist best met wat je mee in de cabine mag nemen.” Er zijn “al zoveel verhalen” geweest dat passagiers wel op de bestemming aankwamen, maar hun bagage op een totaal andere plek op de wereld belandde. “Ooit heb ik eens gezien dat een medewerker die aan het helpen was om de bagage in te laden, zelfs gezellig zijn voet op de koffer gezet had, toen het laden vastliep.”

En het inchecken?
Waar hij bij het inchecken de voorkeur aan geeft: via internet, aan de incheckautomaat of aan de balie. “Dat hangt af van de vlucht en de tijd,” zegt de man naast hem: “Op overzeese vluchten is het belangrijk om erop te letten en eventueel zo vroeg mogelijk telefonisch al duidelijk te maken dat je in een jumbo met twee gangpaden, indien mogelijk, niet in het midden zit of in de buurt van de toiletten, want op lange vluchten kan het daar soms behoorlijk druk worden.”

“Ik wil nog met mensen spreken”
Soms checkt hij de avond voor vertrek al via internet in, “vooral wanneer ik ‘s ochtends tijdens de spits een vlucht moet halen, als zakenmensen onderweg zijn.” Naar de incheckautomaten ga ik eigenlijk alleen maar wanneer er lange rijen aan de balie staan aan te schuiven. “Zo’n freak ben ik nu ook weer niet, ik wil ook nog graag met mensen spreken en niet met automaten al is dat misschien niet meer van deze tijd.” Bovendien is het ook beter, wanneer je nog vragen hebt, bijvoorbeeld of de vlucht op tijd is, of dat je rekening moet houden met vertraging.
Foto: Wat gaat het beste? Inchecken via het internet, aan de automaat of aan de balie?

Misschien iets over de status
Of er iets is wat hem stoort wanneer hij incheckt? Telkens, zegt de frequent flyer met Senator-status, wanneer hij met Lufthansa van Frankfurt vertrekt en Business Class vliegt en, wat met zijn status mogelijk is, wil inchecken aan de First Class balie omdat die dichter bij de veiligheidscontrole ligt, wordt hem tijdens een soort controle vooraf gevraagd of hij eigenaar is van een Goldkaart. En dat alleen omdat hij tijdens vluchten gewoonlijk geen pak en das draagt. “Dat ergert me soms wel eens.

Tags:

geschreven door: Frequent flyer | | 0 Commentaar