Vonnis: Een vogelaanvaring is een buitengewone omstandigheid

Afbeelding De vliegtuigmaatschappij kan niet aansprakelijk worden gesteld bij een vogelaanvaringMotorschade wegens een vogelaanvaring is wettelijk gezien een buitengewone omstandigheid. Zo oordeelde het Landgericht van Frankfurt am Main (dossiernr.: 2-24 S 111/12). Reizigers krijgen in dit geval geen compensatie overeenkomstig de EU-verordening inzake passagiersrechten.

Volgens een vonnis van het Landgericht in Frankfurt betreffende passagiersrechten hebben de passagiers geen recht op een compensatievergoeding conform de EU-verordening indien hun vlucht omwille van een vogelaanvaring wordt geannuleerd. Dat meldt de Duitse Vennootschap voor passagiersrechten in haar magazine „ReiseRecht aktuell“. De rechters in Frankfurt oordeelden dat de vliegtuigmaatschappij geen schuld treft bij een vogelaanvaring en dat de daaruit voortvloeiende vertraging geen recht geeft op compensatievergoedingen. Bovendien kan van vliegtuigmaatschappijen niet verwacht worden dat zij op elke luchthaven een reservemachine klaar hebben staan.
Concreet ging het in deze rechtszaak om een aanklager die een vlucht van Banjul (Gambia) via Brussel naar Frankfurt had geboekt. Het vliegtuig dat voor het traject Banjul-Brussel gebruikt zou worden, was bij de landing in Banjul in een zwerm vogels gevlogen, wat motorschade tot gevolg had. De aanklager kon daardoor pas een dag later dan voorzien met een vervangingsvliegtuig zijn reis aanvangen. Het Landgericht besloot dat hij geen recht had op een compensatievergoeding en bevestigt hiermee het vonnis van het Amtsgericht.

Tags:

,

geschreven door: Co-Pilote | | one Commentaar